Kinderen En Slaap

Kinderen En Slaap

Slaap is een essentiële bouwsteen voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van je kind. Maar als het je niet lukt om je peuter in slaap te krijgen, ben je niet de enige. De American Academy of Pediatrics schat dat slaapproblemen niet alleen 40 procent van de volwassenen, maar ook 25 tot 50 procent van de kinderen treffen.

Inzicht in hun slaapbehoeften is de eerste stap naar een betere slaap voor jouw kinderen. Door een combinatie van slaaphygiëne, aan de leeftijd aangepaste routines en aandacht voor eventuele slaapstoornissen, kunt je jouw kind helpen de rust te krijgen die het nodig heeft om sterk en gezond op te groeien.

 

Waarom is slaap belangrijk voor kinderen?

Slaap speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van jonge geesten. Onderzoek toont aan dat slaap niet alleen een direct effect heeft op geluk, maar ook op alertheid en aandacht, cognitieve prestaties, stemming, veerkracht, woordenschatverwerving, en leren en geheugen. Slaap heeft ook belangrijke effecten op de groei, vooral in de vroege kinderjaren. Bij peuters blijkt slaap nodig te zijn voor geheugenconsolidatie, uitvoerende aandacht, en de ontwikkeling van motorische vaardigheden.

  

Hoeveel slaap heeft mijn kind nodig?

Het door National Sleep Foundation onderzochte en daaruit aanbevolen aantal slaap uren per leeftijdscategorie kun je halen uit de onderstaande afbeelding.

Probeer je kind het aantal aanbevolen uren te laten slapen (donker blauw), mocht dat niet lukken probeer dan zo dicht mogelijk bij het aanbevolen uren te zitten (licht blauw). Zorg er in ieder geval voor dat je kind niet in het gele gebied terecht komt. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je kind. 

 

Wat gebeurt er als kinderen niet genoeg slapen?

Zoals elke ouder weet, kan een kind dat te weinig slaap krijgt chagrijnig of hyperactief zijn, met effecten die kunnen lijken op ADHD. Zo hebben slaperige kinderen de neiging om ‘’op te schieten’’ in plaats van af te remmen. Slaperigheid kan ook het aandachtsvermogen van je kind aantasten, met alle gevolgen van dien voor hun schoolprestaties. Zelfs een minimale beperking van de slaap kan gevolgen hebben voor het dagelijks leven van je kind.

       ‘’Kinderen op de basisschool - studies tonen aan dat een verhoging van de slaap met slechts een half uur de schoolprestaties van je kind drastisch kan verbeteren.‘’

Volgens de American Academy of Pediatrics (AAP) krijgt een kwart van de kinderen onder de 5 jaar niet voldoende slaap. Dit is zorgwekkend omdat een slechte nachtrust bij jonge kinderen in verband wordt gebracht met allergische rhinitis (een ontsteking van het neus slijmvlies) en problemen met het immuunsysteem, maar ook met angst en depressie. Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat een slechte slaap in de kindertijd in de toekomst cardiovasculaire risico's met zich mee kan brengen in de vorm van obesitas, diabetes en hoge bloeddruk.

Bij adolescenten kan onvoldoende slaap langdurige gevolgen hebben voor de schoolprestaties en de geestelijke gezondheid. De American Medical Association, het US Department of Health and Human Services en de American Academy of Pediatrics beschouwen chronisch slaapverlies bij adolescenten als een probleem voor de volksgezondheid. Het is een risicofactor voor middelenmisbruik en geestelijke gezondheidsproblemen, maar ook voor meer directe problemen zoals auto-ongelukken en sportblessures.

 

Hoe pas je het bedtijd routine aan naarmate je kind groeit?

In de vroege kinderjaren zijn veel peuters in de greep van verlatingsangst. Dit is een goed moment om een knuffeldier of knuffeldoekje te introduceren voor extra geruststelling als je de kamer verlaat.

Peuters zullen ook proberen om hun nieuwe onafhankelijkheid te laten gelden door zich te gedragen of zich te verzetten tegen bedtijd. Je kunt ze tegenhouden door ze zelf te laten beslissen welke pyjama ze aan willen of welk boek ze willen lezen. Misschien moet je wat creativiteit aan de dag leggen om het naar bed gaan leuker te maken. Als het tijd is om het licht uit te doen, zeg je ze rustig en streng welterusten en verlaat je de kamer.

Als kinderen eenmaal de schoolleeftijd hebben bereikt, zijn ze er klaar voor om meer verantwoordelijkheid op zich te nemen. Moedig ze aan om actief deel te nemen aan het naar bed gaan door hun eigen tanden te poetsen en hun slaapkamer op te ruimen voor het slapengaan.

Tieners hebben een beter idee van wat hun lichaam nodig heeft, dus je kunt ze meer vrijheid geven in de manier waarop ze zich opmaken voor het slapengaan. Probeer het uitslapen in het weekend te beperken, zodat hun lichaam niet uit balans raakt tegen de tijd dat het maandagochtend is.