9 Supplementen Die Je Helpen Beter Te Slapen

9 Supplementen Die Je Helpen Beter Te Slapen

Goede slaap is cruciaal voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid en speelt een grote factor in de kwaliteit van ons leven. In dit artikel bespreken we welke supplementen welke rol spelen bij het krijgen van een goede nachtrust. 

Een gezonde leefstijl wordt sowieso sterk aangeraden en heeft een positieve invloed op het behalen van een goede nachtrust. Maar mochten je toch wat extra hulp nodig hebben om een goede nachtrust te krijgen, dan kan dit artikel je misschien verder helpen!

Fabrikanten van capsules over de hele wereld hebben onderzoek gedaan naar mogelijke natuurlijke oplossingen. Overweeg om de volgende vitaminen en supplementen te proberen:

 

B-vitaminen

B-vitaminen zijn essentieel voor de ondersteuning van de hersenfunctie, het energieniveau en de celstofwisseling en helpen het lichaam melatonine te produceren. Een vitamine B-complex helpt  infecties te voorkomen en bevordert de groei van gezonde rode bloedcellen. Een gebrek aan B5 kan ertoe leiden dat je 's avonds herhaaldelijk wakker wordt, terwijl B12 en foliumzuur, dat vitamine B9 is, bekend staan om hun bijdrage aan de bestrijding van slapeloosheid. Voldoende B6 kan je helpen een diepere slaap te bereiken. Onderzoek heeft aangetoond dat het handhaven van voldoende vitamine B3, B5, B6, B9 en B12 kan bijdragen tot een goede slaap. De beste voedselbronnen van vitamine B zijn volle granen, vlees, eieren, zaden en noten en donkere bladgroenten.

Vitamine D 

Studies hebben aangetoond dat een tekort aan vitamine D in verband wordt gebracht met een hoger risico op slaapstoornissen met meer verstoorde slaap. deels omdat het je slaap/waakcycli beïnvloedt; zonder deze vitamine kunnen je hersenen en lichaam het moeilijk hebben om af te sluiten wanneer dat nodig is. Zorg er dus voor dat je voldoende zonlicht krijgt om je lichaam te helpen bij de productie van vitamine D, in kleinere hoeveelheden kun je vitamine D ook uit de meeste zuivelproducten en vette vis halen. 

Vitamine E 

Vitamine E staat bekend als zeer goed voor huid en nagels, maar het is ook een antioxidant die helpt bij je slaap. Dit is vooral een goede vitamine als je aan RLS lijdt en niet kunt slapen door de plotselinge, nachtelijke drang om je ledematen te bewegen. Vitamine E zou zelfs opvliegers en nachtelijk zweten helpen verlichten. Vitamine E vind je in plantaardige oliën, noten en zaden, alsmede groene bladgroenten zoals spinazie en broccoli.

Calcium

Bij calcium denk je waarschijnlijk aan melk en sterke botten en tanden. Je kunt het mineraal echter ook volop uit broccoli halen, en het doet meer dan sterke botten opbouwen.

Calcium is namelijk nodig om de hersenen te helpen het aminozuur tryptofaan te gebruiken om melatonine te maken, dat, zoals we al weten, de slaap opwekt. 

Magnesium

Dit is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor een goede slaap, het verricht wonderen als het gaat om het loslaten van spanning en het helpen ontspannen van jou en je spieren., terwijl het je helpt een gezond niveau van GABA te handhaven (een receptor die nodig is voor een goede slaap). Magnesium helpt je ook bij de productie van melatonine, die je verderop in deze lijst aantreft. Melatonine helpt ook om je lichaam klaar te maken voor de slaap. Magnesium krijg je het meest natuurlijk binnen door het eten van donkere, groene bladgroenten, maar je vindt het ook in volle granen, vis, bonen, noten en vruchten zoals avocado's en bananen

Melatonine

Dit is het belangrijkste ingrediënt in zogenaamde slaappillen. Melatonine is een hormoon dat van nature wordt geproduceerd door de pijnappelklier in onze hersenen en is belangrijk voor de menselijke slaap-waakcyclus. In wezen helpt het het ritme van je lichaam te reguleren op basis van het licht om je heen. Wanneer de zon 's avonds ondergaat, begint de productie van melatonine gewoonlijk te stijgen. Het bindt zich aan receptoren in de hersenen om zenuwactiviteiten te verminderen en het niveau van dopamine te verlagen, een hormoon dat je helpt wakker te blijven. Kortom, melatonine geeft je lichaam signalen dat het nacht is en dat je je kunt ontspannen, zodat je gemakkelijker in slaap kunt vallen. Gewoonlijk produceert het lichaam dit zelf, maar er zijn gevallen waarin niet genoeg wordt aangemaakt om een goede slaap te bevorderen.

Melatoninesupplementen kunnen daarom een goede optie zijn voor mensen die last hebben van een verstoorde slaap of die het moeilijk vinden om te slapen. Melatoninepillen kunnen echter vaak vreemde dromen veroorzaken, dus wees daar alert op.

Ijzer 

IJzer helpt bij het transport van zuurstof door je lichaam, en daarom kan een tekort je een vermoeid gevoel geven.Een tekort aan ijzer in het bloed kan leiden tot een reeks ernstige gezondheidsproblemen, waaronder bloedarmoede door ijzertekort. En interessant genoeg is ijzertekort een van de meest voorkomende oorzaken van de slaapstoornis rusteloze benen syndroom (RLS). Lijders aan RLS voelen 's nachts de onweerstaanbare drang om hun benen te bewegen en dat is zo storend dat ze niet kunnen slapen.

Als je deze slaapstoornis hebt, kan het zijn dat je ijzergehalte in het bloed laag is, en daarom kan het innemen van ijzer en ijzerrijk voedsel, zoals rood vlees, zeevruchten, spinazie en ijzerhoudende granen en brood aan het dieet toe te voegen.helpen om het tekort en de symptomen te verlichten en je te helpen een betere - minder onrustige - nachtrust te krijgen.

Valeriaanwortel

Hoewel je misschien weinig of niets hebt gehoord over valeriaanwortel, is het eigenlijk een heel oud kruid dat al honderden jaren wordt gebruikt om slaapstoornissen en angst te bestrijden. Valeriaanwortel is een meer natuurlijke optie om te proberen als je moeite hebt om in slaap te vallen. Hoewel er niet veel modern onderzoek is gedaan naar dit kruid, wordt valeriaanwortel vaak toegevoegd aan medicijnen tegen slaapstoornissen en kan het zelfs helpen bij stress. Je kunt een valeriaanworteltablet nemen om je geest en je lichaam te kalmeren en gemakkelijker te kunnen rusten.

Kamille 

Kamille is eigenlijk geen vitamine of mineraal, maar een kruid. Veel mensen hebben kamille in hun dieet geïntegreerd via kamillethee of door het te verspreiden als essentiële olie.

Kamille werkt ontspannend om angst te verlichten en zowel de zenuwen als het lichaam te kalmeren. Er zijn veel "slaapmiddelen" die kamille als hoofdingrediënt bevatten, waardoor het gemakkelijk in je dagelijkse routine kan worden opgenomen.

Het is allemaal goed en wel om vitaminen en mineralen in te nemen, maar voor een goede nachtrust moet je er ook voor zorgen dat je voeding en levensstijl gezond zijn. Zorg er dus niet alleen voor dat je voedsel eet dat rijk is aan slaapvriendelijke voedingsstoffen, maar verminder ook je cafeïne- en alcoholgebruik, vermijd technologie vlak voor het slapengaan en bouw energie op om regelmatig te sporten.